maandag 2 januari 2012

Onbekend onbemind


We hebben nu voorlopig wel weer genoeg Top 2000 hits gehoord. Ik stel voor om op de radio tot kerstmis 2012 geen muziek meer te draaien uit de Top 2000. Eén week per jaar lijkt mij wel voldoende. De rest van het jaar draaien we de onbekende juweeltjes uit de pophistorie en nieuwe muziek van muzikanten die nog origineel durven zijn. Eigenlijk de muziek die ze hier bij ..tandeloos laten horen. Zo mijn arm is weer bruin.
Over onbekende juweeltjes gesproken, het hield niet op na the Beatles, maar de commercie werd langzamerhand weer de baas in muziekland. Begin jaren 80 verdween een deel van de muziekscene onder de grond. De creatievelingen die op zolders, in kelders en garages muziek maakten kregen geen kans bij de platenbazen. Niet commercieel. In kraakpanden werd opgetreden en ze brachten hun gewrochten zelf uit op cassettebandjes. Plaatjes werden gemaakt met behulp van het popcollectief. In Monnickendam was het Waterlands Popcollectief en in Hoorn had je het West-Fries Popcollectief.
"Hiroshima Nooduitgang" stond met grote witte letters op een oude schuur langs de weg bij de stoplichten in Monnickendam. Ik heb ze eens zien en horen spelen in Troll in Hoorn, een oude boerderij die als jeugdtheater dienst deed. Ik heb nog een paar verzamel-lp's die via de popcollectieven zijn uitgebracht.
Ik kan me uit die tijd geen jonge nieuwe Volendammer bandjes herinneren. Waren ze er niet of speelden ze de muziek van hun ouders en vielen ze daardoor niet op? Ja er was de punkband Gepøpel die zelfs nooit in Volendam gespeeld heeft. In Edam in de Nohol hebben ze 'n keer hun kunsten vertoond.
Dit was de tijd van de "No Future" jeugd, de krakers, punkers en skinheads geloofden niet in een toekomst. Alle grondstoffen dreigden op te raken, het milieu werd vergiftigd en een kernoorlog stond op uitbreken.
"The Day After" heet het liedje dat Niels de Wit, 15 jaar oud, op zolder in elkaar flanste op een 2-sporen bandrecorder. Dit nummer gaat over de dag na de atoomaanval. Hij zette het op de cassette "No One Can Stop Advance", onder de naam Gepøpel. Met een paar klasgenoten begonnen zij een band en speelden deze muziek.
Enkele jaren geleden is de cassette door een Spaans punklabel op vinyl uitgebracht en op YouTube gezet. The Day After.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten