zondag 1 mei 2011

De kleine tamboer




De kamer waar ik ben geboren heeft een klein raam dat uitkijkt in de Bootsmansteeg.
In de Bootsmansteeg woonde één gezin. Boven zijn timmerloods woonde Thoom Veerman (Dekker) met zijn vrouw Aal Bootsman. Zij hadden 13 kinderen en een vaste werkmeid.
Zo uitzonderlijk was dat niet, want bij ons in de straat woonden nog 2 gezinnen met 13 kinderen. Uitzonderlijk was wel de muzikaliteit van het gezin van Thoom en Aal.
Echt te veel om op te noemen, de bands en muziekgezelschappen waar zij deel van hebben uitgemaakt en nog maken.
Zo zat Kees al jong in het tamboerkorps en leerde aan alle jongens in de straat de marsen van het korps, op zelfgemaakte trommels. Als zij dan door Volendam liepen te trommelen, kwamen de mensen in de deur staan. Die dachten dat het echte korps voorbij kwam.
Toen Jan Dekker, die nog jonger was, in het tamboerkorps wilde, kon hij dezelfde avond al meelopen. In één dag had hij alle marsen geleerd. Hij werd later drummer bij de Beatboys en is helaas op 18-jarige leeftijd overleden.
In 1958, het jaar dat de rock 'n roll doorbrak, werd er in Volendam gespaard voor de Mariakerk. Al wie 100 gulden schonk kreeg een vermelding in het goudenpalenboek.
Wij gingen op een kar door het dorp en al muziek makend haalden wij 100 gulden op voor de nieuwe kerk. Ik zat er als figurant bij met een gitaar in m'n handen. De muziek werd gemaakt door de broertjes Dekker: Evert, Thoom, Bep, Jan en Cor, 10 tot 15 jaar oud.
Wij heetten de "Rock and Roll Boys", er heeft zelfs een foto van in de krant gestaan. Thoom en Bep speelden trompet, o.a. "When the Saints". Maar ons topnummer was "Babyface", dat gezongen werd door Jan Dekker, zingen kon hij ook.
Dit nummer stamt uit 1920 en is van Whispering Jack Smith. Het werd door Little Richard in 1958 in een Rock and Roll-jasje uitgebracht en dat is de versie die Jan zong en hier te horen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten