dinsdag 27 september 2011

Hun eerste optredenVoor elke band komt het moment dat ze voor de leeuwen worden geworpen.
Hun eerste optreden in een echte zaal voor echt publiek.
Tegenwoordig starten veel bandjes in het bandcoaching project en treden dan op bij de halfjaarlijkse presentatie in Pius X. De uitschieters zie je dan later terug bijvoorbeeld als voorprogramma bij een bekende band.
Bij veel eerste optredens was ik een van de toehoorders en enkele daarvan zijn onvergetelijk gebleken.
Zo zie ik nog het optreden voor me van de band "Coffin" in de Jozef met als zanger/gitarist Jaap Schilder (de Witte) en drummer Martin Veerman (Poesie).
Het was 1970, zij speelden "White Rabbit" en mede door de hoge stem van Jaap en een zingende drummer werd dit een uniek optreden.
Een jaar eerder ging de fanclub van de Left Side met een paar honderd man in een grote boot het IJsselmeer op. Een boot met 2 dekken en op ieder dek speelde een band. Daar was het eerste optreden van "Progress". Progress bestond uit Jan de Boer zang, Klaas Tuyp (kappie) gitaar, Peter Bergen bas en Peter Nanninga drums. Zij waren ronduit sensationeel en het publiek ging uit hun dak.
Later zijn Coffin en Progress samengesmolten en hebben zij onder de naam "Jen Rog" jarenlang de Nederlandse zalen platgespeeld.
Maar een werkelijke "Big Sensation" hebben we meegemaakt bij het eerste optreden van de band "Alles". In 1967 speelden zij als voorprogramma van de BZN in de Jozef. Cor Kemper (de Borre), Evert Veerman (Jash), Kees Kroon (Aris) en Ton Kwakman (Pech) waren Alles, de naam van de drummer uit Purmerend weet ik niet meer.
Toen zij als eerste nummer "Gloria" van Them begonnen te spelen brak er een pandemonium los. Sommigen jongens gingen op de tafels staan, de broer van de zanger klom op het podium en ontblootte zijn torso en iemand had de lichtknop gevonden en de zaal in het duister gehuld.
Dit ging de leiding van de Jozef te ver. De Brit, de manager van de BZN, was bang dat hun spullen er aan zouden gaan. Hij haalde bij het 2e nummer letterlijk de stekker er uit en het optreden was afgelopen.
Gloria was de B-kant van "Baby Please Don't Go" van Them. Het is mede door bands als Alles bekend geworden en later opnieuw uitgebracht maar nu als A-kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten