dinsdag 15 november 2011

OnsterfelijkJan Koning, geboren in 1873 en gestorven in 1958 was een bekend dorpsfiguur.
Hij is 84 jaar geworden. Hij was vrijgezel en woonde in een klein huisje onder aan de dijk, waar nu restaurant Lotje is. Verscholen achter de grote gasketel die daar toen stond leefde hij een eenvoudig leven. Ik heb hem nog gekend als oude man die dagelijks een prakje eten kreeg van zijn buren, de familie Bond (de Kaan) die boven aan de dijk woonde. Hij stierf kort nadat hij in het oudemannenhuis was opgenomen. Deze simpele vissersknecht zal dankzij YouTube nooit worden vergeten.
Honderd jaar na zijn geboorte was er in Volendam een band die zijn bijnaam als naam van de band koos. In 1973 bracht "Jen Rog" want zo heetten zij, hun tweede single uit. Hun eerste single "Devlish Mary" was een bescheiden hit geworden en de verwachtingen waren hoog gespannen. Deze plaat moest zorgen voor de grote doorbraak. Het lied was geschreven door zanger Theo van Scherpenseel. De band bestond verder uit gitarist Jaap Schilder (de Witte), drummer Martin Veerman (Poesie) en bassist Peter Bergen.
Op de hoes van de plaat zitten zij op een grote Amerikaanse slee. Met deze auto reden zij naar hun optredens door heel Nederland. Met aanhanger, waarin de versterkers en muziekinstrumenten werden vervoerd, zoefde chauffeur Peter Bergen rustig 140 over de afsluitdijk. Wel Amerikaanse mijlen per uur natuurlijk, maximum snelheid bestond nog niet. Aan deze comfortabele manier van reizen hing wel een prijskaartje, want een groot deel van de gage ging op aan benzine.
"So Long Ago" bracht niet de gehoopte doorbraak, aan het liedje lag het niet. Dit is nog steeds een van de mooiste liedjes uit de palingpop geschiedenis. Het staat ook hoog genoteerd in de Volendammer top 100. Dankzij dit lied en de band Jen Rog is de bijnaam van Jan Koning onsterfelijk geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten