dinsdag 19 juli 2011

Veerman de Koster

 
 
Piet Veerman of Piet de Koster zoals wij hem noemen was enigst kind van Marie van de Koster en Piet van de Jozef. Daardoor was bij Piet thuis nog wel een plekje vrij voor de Cats om te oefenen. Moeder Marie was vrijwel doof, dus die had er weinig last van. Ze oefenden daar vaak met onversterkte gitaren, zo hebben ze hun samenzang goed kunnen ontwikkelen.
De Cats probeerden nooit de covers die ze speelden te imiteren. Hoewel Piet een goede acteur en imitator was en iedereen na kon doen, speelden ze de nummers op hun eigen manier. Waardoor ze al vroeg een eigen stijl hadden. Een ander sterk punt was dat ze twee zangers hadden: Kees voor de rock en beat nummers en Piet voor de rhythm and blues en de soulmuziek.
Wat ook eens gezegd moet worden is dat Piet naast een hele goede zanger ook een uitstekend gitarist is. Hij was jarenlang de solo-gitarist bij de Cats en was in die tijd de beste van het dorp. Later werden ze op het podium ondersteund door Evert-Jan Veerman (Jash) op gitaar en Jan Keizer (de wiskundeleraar) op keyboard, waardoor Piet z'n handen vrij had voor zijn karakteristieke performance.
Toen ze in 1970 de LP "Take Me With You" opnamen was door de producer de Nederlandse gitaarpionier Dick Visser ingehuurd. Dick was leraar aan het conservatorium van Utrecht en was regelmatig op tv te zien en te horen.
Piet moest het intro en de solo van "Where Have I Been Wrong" voorspelen. Toen Dick Visser het had gehoord zei hij: Waarom doe je het zelf niet, je speelt het beter dan ik. Dus kunnen we nu nog genieten van het virtuoze gitaarspel van Piet de Koster in dit nummer waarvan de compositie overigens ook op zijn naam staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten